Reteaua de cooperative mestesugaresti Romano ButiQ a fost unul dintre castigatorii competitiei „Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala” si a fost desemnata de Comisia Europeana drept una dintre cele mai bune zece idei de inovare sociala la nivel european in cadrul Social Innovation Competition si a fost recompensata cu premiul pentru economie sociala la Gala Societatii Civile.
Mesteshukar ButiQ (MBQ), reteaua de intreprinderi de economie sociala, denumite Cooperativele “Romano ButiQ”, isi propune revalorizarea meseriilor traditionale rome.
Cooperativele Romano ButiQ ofera sansa unei dezvoltari reale celor care doresc sa revalorizeze mestesugul traditional rom, aducandu-l in prezent si in fata publicului larg.
Actionand ca mici afaceri sociale prin care mestesugarii romi au posibilitatea de a produce si de a comercializa bunuri, cooperativele se bazeaza, in principal, pe dorinta de munca si pe cererea pe piata a produselor manufacturate din materii prime ca lemnul, rachita, fierul, argintul, alama, cuprul sau aluminiul.
Demersul inlesneste totodata conservarea traditiei si identitatii rome si nu in ultimul rand sporirea diversitatii cultural intr-o societate lipsita de prejudecati si discriminare.
Aici gasiti studiul realizat de Romano ButiQ despre mestesugurile rome
Pornind de la convingerea ca practicarea mestesugurilor traditionale poate reprezenta o solutie economica viabila, precum si o modalitate de pastrare a identitatii culturale a etniei romilor si continuand activitatile din cadrul proiectului Romano Cher – Casa Romilor, in cadrul caruia au fost infiintate 30 de cooperative mestesugarești, asociația Romano ButiQ duce mai departe traditia unui comportament legendar care prin maiestrie si daruire transmite din generatie in generatie pasiunea pentru mestesugurile autentice si produsele de calitate.