Denumire oficiala: Japonia
Scurt istoric: Aflat între marea Japoniei si oceanul Pacific, arhipelagul nipon a fost locuit inca din paleolitic de diverse populatii provenite de pe continentul asiatic şi din Oceania. Cele dintai mentiuni privind existenta arhipelagului si a primelor formatiuni statale apar in cronicile chineze şi coreene din primul mileniu d.Hr. Primii europeni, portughezii, ajung in Japonia în secolul XVI, fiind urmati de spanioli, olandezi si englezi. Politica de izolare auto-impusa a Japoniei, instaurata in 1633, a incetat sub presiunea puterilor occidentale in 1854, data la care comandorul american M. C. Perry impune incheierea primului tratat de prietenie si comert intre SUA si Japonia. Documentul a permis deschiderea porturilor pentru comert si patrunderea marfurilor straine in tara.
Rusia, Anglia, Olanda si Franta urmeaza exemplul american, influenta civilizatiei occidentale determinand destramarea sistemului feudal si trecerea Japoniei la capitalism, dezvoltare economica si modernizare rapida a tarii.
Desi a suferit bombardamentele atomice de la Hiroshima si Nagasaki, iar la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial economia era complet distrusa, Japonia a reusit sa devina a doua putere economica a lumii (a treia, in urma recentei ascensiuni economice a R.P. Chineze), in prezent numarandu-se printre principalii creditori pe plan mondial.
Capitala si principalele orase: Tokyo (capitala), Yokohama, Osaka, Nagoya, Kobe, Sapporo si Kyoto.
Suprafata si diviziunile teritoriale: 377.835 km2, organizata in 47 de prefecturi.
Populatia: 128.057.352 locuitori (oct. 2010). Componenta etnica: japonezi (98,5%); doar 1,5% la suta din populatie este de alta etnie decat japoneza – coreeni (0.5%), chinezi (0,4%), alte etnii (0,6%).
Religie: shinto si budism (circa 84%), altele (16%, inclusiv crestinism – sub 1%).
Religie: shinto si budism (circa 84%), altele (16%, inclusiv crestinism – sub 1%).
Limba oficiala: japoneza
Ziua nationala: 23 decembrie, ziua de nastere a imparatului Akihito (nascut în 1933).
Forma de guvernamant: monarhie constitutionala
Situatia politica interna
Seful statului: AKIHITO, imparatul Japoniei, din 8 ianuarie 1989, simbol al unitatii poporului nipon, al 125-lea dintr-o dinastie neintrerupta. Perioada domniei actualului suveran poarta numele de epoca Heisei.
Seful executivului: Shinzo Abe, prim-ministru (28 decembrie 2012, reconfirmat si dupa alegerile parlamentare anticipate din 14 decembrie 2014).
Ministrul de Externe: Fumio Kishida (26 decembrie 2012).
Forul legislativ: Dieta Nationala a Japoniei, formata din doua camere: Camera Consilierilor (superioara) si Camera Reprezentantilor (inferioara).
Sursa: MAE