Scurt istoric al relaţiilor diplomatice bilaterale
România şi Japonia au stabilit relaţii diplomatice în august 1917, la nivel de legaţie. Legaţia română din Tokyo a fost închisă din motive bugetare între 1 aprilie 1922 şi 1 aprilie 1927. În urma închiderii legaţiei române la Tokyo, la 1 mai 1923 a fost înfiinţat Consulatul General Onorific al României la Osaka.
În contextul celui de-al doilea război mondial, la 31 octombrie 1944 relaţiile diplomatice bilaterale au fost întrerupte, fiind reluate la 1 septembrie 1959. La 1 iunie 1964 relaţiile diplomatice au fost ridicate la nivel de ambasadă.
Schimburi de vizite la nivel înalt:
În 2002, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la primele contacte diplomatice dintre cele două ţări, preşedintele României a vizitat Japonia şi a semnat Declaraţia Comună de Prietenie, Cooperare şi Parteneriat dintre România şi Japonia. În acelaşi an, Prinţesa Sayako, fiica Împăratului Japoniei a efectuat o vizită în ţara noastră.
În anul 2005, preşedintele României a vizitat Japonia cu ocazia Zilei României în cadrul Expoziţiei Mondiale de la Aichi, a fost primit la Împăratul Japoniei şi a purtat convorbiri oficiale cu prim-ministrul nipon.
În perioada 21-23 februarie 2007, a avut loc vizita în Japonia a prim-ministrului României. Aceasta a fost prima vizită a unui premier român în Japonia în istoria relaţiei bilaterale şi cea dintâi acţiune externă a primului ministru după aderarea României la UE.
Momentului aniversar al împlinirii a 50 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice, a circumscris o nouă vizită oficială de lucru a preşedintelui României la Tokyo, din martie 2010, precedată de vizita oficială în România a cuplului princiar Akishino, din mai 2009
In februarie 2013, cu prilejul vizitei ministrului român al afacerilor externe la Tokyo, a fost semnată Declaraţia Comună privind Parteneriatul reînnoit dintre România şi Japonia.
Cadrul juridic general
- Acord comercial şi de plăţi (1960);
- Tratat de prietenie, comerţ şi navigaţie (1969);
- Acord cu privire la renunţarea la taxele de viză şi acordarea de facilităţi în domeniul vizelor (1975);
- Aranjament privind cooperarea în domeniul ştiinţei şi tehnologiei (1975);
- Convenţia de evitare a dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit (1976);
- Acord cultural pentru Grant Aid (1991);
- Acord de colaborare între Academia Română şi Academia Japoneză (1994);
- Declaraţia comună privind cooperarea între Ministerele Afacerilor Externe (1997);
- Convenţia privind desfiinţarea vizelor pentru posesorii de paşapoarte diplomatice (1997);
- Acord privind oferirea de asistenţă financiară nerambursabilă pentru proiecte de interes local (1998);
- Acord privind creditul în yeni, prin Overseas Economic Cooperation Fund (O.E.C.F., ulterior denumit J.B.I.C.), pentru finalizarea terminalului de containere din portul Constanţa-Sud şi pentru modernizarea sistemului rutier din sud-vestul României (1998) ;
- Acord de împrumut semnat cu JBIC pentru reabilitarea drumului naţional nr. 6 Lugoj-Timişoara şi construcţie variante ocolire Timişoara şi Craiova (1998);
- Memorandum de Înţelegere între Bursa de valori Bucureşti şi Bursa din Tokyo (1999);
- Acord de împrumut pentru Proiectul de reabilitare a liniei de cale ferată Bucureşti-Constanţa, între Guvernul României şi Banca Japoneză pentru Cooperare Internaţională – J.B.I.C. (2001);
- Acord de Împrumut cu Deutsche Bank AG, sucursala Tokyo şi Acordul de Garantare cu J.B.I.C. privind reabilitarea locomotivelor Diesel Electrice LDE 2100 CP (2001), amendat în aprilie, respectiv mai 2003;
- Acord de finanţare a modernizării termocentralei de la Paroşeni (2002) ;
- Acord prin care a intrat în vigoare măsura de exceptare de la obligativitatea vizelor pentru paşapoartele de serviciu (2005);
- Memorandum de înţelegere privind cooperarea şi schimbul de informaţii financiare legate de spălarea banilor şi de finanţarea actelor de terorism, între Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor şi Japan Financial Intelligence Center (JAFIC), (mai 2008).
Acorduri comerciale UE – Japonia
- Instrumentul de baza in reglementarea relatiilor economice dintre UE si Japonia este Planul De Actiune pentru Cooperare pe 10 ani adoptat in decembrie 2001.
- In prezent, Japonia se afla in stadiul de negociere cu UE pentru incheierea unui Acord Comercial de liber schimb.
- Intre UE si Japonia, a intrat in vigoare, la 1 ianuarie 2002, Acordul de Recunoastere Reciproca. ( MRA ) ce reglementeaza accesul produselor pe pietele UE si Japoniei.
- Japonia insista pentru demararea negocierilor in vederea incheierii unui acord de liber schimb cu UE, proces programat pentru primavara anului 2013.
- In prezent, UE se afla in faza ajungerii unui consens al statelor membre pentru definirea mandatului de negocieri cu Japonia
- Discutiile cu privire la reglementarile interne care afecteaza investitiile se poarta sub auspiciile High – Level Regulatory Reform Dialogue. ( RRD ), dar si prin intemediul altor modalitati institutionalizate ca Japan -UE Industrial Policy si Industrial Cooperation Dialogue, Japan -UE High Level Consultation sau Financial Affairs si Japan – UE Economic Consultations.
- Intre Romania si Japonia este in vigoare conventia de evitare a dublei impuneri.
- Japonia este membra a Agentiei Multilaterale De Garantare a Investitiilor ( MIGA ) la care este parte si Romania.
- Japonia este membra a Conventiei Internationale pentru facilitarea importului de mostre comerciale si materiale publicitare ATA.