Eugen Pavel, romanul care a inventat CD-ROM-ul Hyper

Dr. Eugen Pavel este un om de stiinta roman și inventator al CD – ROM-ul Hyper, un mediu de stocare optic a datelor 3D, cu o capacitate initiala de 1PB si cu o capacitate teoretica de 100 EB, pe un singur disc. CD – ROM-ul Hyper este considerat viitorul instrumentelor de stocare a datelor.
Dr. Pavel a absolvit cu o diploma de fizica la Universitatea din Bucuresti in 1976. A fost distins cu Premiul Academiei Romane in 1991 și a obtinut doctoratul in fizica la Institutul Roman de Fizica Atomica in anul 1992.
A castigat „Prix International de l’ Organisation Mondiale de la Presse Periodique”, și o medalie de aur la Concursul EUREKA, de la Bruxelles, pentru inventii care au dus la crearea CD – ROM-ul Hyper. Dr. Pavel a publicat mai mult de 40 carti și articole, este titularul a 62 de brevete si cereri de brevete.
Intr-un interviu despre munca sa in crearea CD -ROM-ul Hyper Dr. Pavel a declarat ca „cercetare pentru acest proiect este 100 % personala „. CD – ROM-ul creat de Dr. Pavel este brevetat in 21 de tari printre care Statele Unite ale Americii, Canada, Japonia, Israel și 17 state europene.